Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

οι Minoistas στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού





Minoistas , Atenistas , Pagouristas , Pire-A-ctive , Monumenta
Πέντε ομάδες , πέντε  κινήματα  δραστήριων πολιτών που αποφάσισαν να αλλάξουν την πόλη και την καθημερινότητα τους  , ήμασταν  οι  επίτιμοι προσκεκλημένοι της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς  ,  σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον μέσα από δράσεις εθελοντικών ομάδων .
Η πρόσκληση αφορούσε πολλές περισσότερες ομάδες . Κάποιες από αυτές δεν συμμετείχαν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών – απόσταση , έλλειψη χρόνου- και άλλες  λόγω θέσης και άποψης ,που  απορρίπτει τη συγκεκριμένη  πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς , καθώς εκπροσωπεί το επίσημο κράτος .
Η συζήτηση αυτή τελικώς  αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη .
Σε μια πολύ φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα γνωριστήκαμε όλοι οι αντιπρόσωποι και διαπιστώσαμε τα παρακάτω .
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι – εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους- που αποφάσισαν να κάνουν «κάτι» για τους ίδιους , για τους συμπολίτες τους , για την πόλη τους . Να  πάψουν να γκρινιάζουν για τα κακώς κείμενα και να αναλάβουν δράση.
 Όλες οι ομάδες ανά την Ελλάδα έχουμε παραπλήσιους στόχους , ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής , αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα όσον αφορά στην οργάνωση μιας δράσης , στην αποδοχή της από τον κόσμο, στην στήριξη της από τις αρχές , γινόμαστε δέκτες κριτικής από πολλά μέτωπα αλλά όλες οι ομάδες επιμένουμε δυναμικά να θέτουμε νέους στόχους .
Κοινό σημείο αναφοράς η καθαριότητα , η προστασία του  περιβάλλοντος  και  η ανάδειξη σημείων και  μνημείων .
Κοινή διαπίστωση η πολιτική διάσταση των δράσεων , με την «πολιτική» να υφίσταται με την καθαρή  , την «αριστοτελική» έννοια . Οι πολίτες δρουν προς όφελος της πόλης .
 Η κριτική που δέχονται οι ομάδες κινείται στα ίδια πλαίσια και κυρίως αυτό που  μονοπώλησε το ενδιαφέρον ομιλητών και κοινού  είναι  η κριτική που αναφέρεται στον εθελοντισμό ως υποκατάστατο της εργασίας .
Όλες οι ομάδες έχουν «κατηγορηθεί»  ότι κλέβουν τις δουλειές διαφόρων υπαλλήλων.  
Η  εθελοντική εργασία, παρουσιάζεται από κάποιους σαν  να υποκαθιστά την ευθύνη και του έργο του εκάστοτε υπαλλήλου , καθιστώντας αυτόν τον υπάλληλο μη-χρήσιμο .
Η απάντηση από όλους τους –ιστας ήταν κοινή . Η εθελοντική παρουσία μας στις πόλεις μας , έρχεται  να καλύψει κενά όχι να υποκαταστήσει . Έρχεται να δώσει λύσεις , όχι να δημιουργήσει προβλήματα και να στερήσει θέσεις εργασίας .

Μια ακόμη κοινή διαπίστωση , για το κλείσιμο .
Η εξωστρέφεια των ομάδων μόνο προς όφελος τους μπορεί να λειτουργήσει .
Αυτό αποτελεί κοινή ανάγκη και πρόθεση όλων των ομάδων .
Να αναπτύξουν δηλαδή  ένα δίκτυο  επικοινωνίας , ανταλλαγής απόψεων και ίσως ακόμη και κοινών δράσεων.


Γνωρίστε όλες τις ομάδες και τις δράσεις τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου